Atelier Den Dolder

In 1988 is vereniging Atelier Den Dolder opgericht door lesbevoegd kunstenaar Riet Boon. Zij trok met veel passie de kar van deze schildersgroep voor amateurkunstenaars tot 2004. Daarna droeg zij het stokje over aan Loes Scholman die met plezier het ‘vrije werken’ introduceerde, en tot op de dag van vandaag trots en dankbaar is dit te mogen doen!

In de beginjaren werkte de groep in de peuterspeelzaal naast de Sporthal de Delta aan de Dolderseweg, vandaar zijn we verhuisd naar de bovenzaal van de Maria Christina kerk, en vanaf 2011 zitten we in De Kameel, vanouds de J.F. Kennedy school/ basisschool de Kameleon, toen nog in het beheer van Meander Omnium.

Sinds 2015 hebben we dankzij het nieuwe beheer van stichting De Kameel een eigen atelier tot onze beschikking. Wat een feest is het om een gezamenlijk gebouw te hebben met andere Dolderse verenigingen en verder te bouwen met elkaar aan een nieuwe (culturele) toekomst in Den Dolder!

Het atelier in De Kameel is een multifunctionele ruimte en  grondig opgeknapt waardoor het voor ons goed toeven is. Heel soms werken we met op de achtergrond het geluid van de muziekvereniging Dr. Engelhard, ook dat geeft een fijn saamhorigheidsgevoel, erg gezellig.

Wat doet Atelier Den Dolder zoal:

Er zijn vaste dagdelen in de week waarop we met verschillende groepen actief zijn:

  • de donderdagmiddag van 13.30- 16.30 uur
  • de maandagavond van 19.30- 22.00 uur
  • de zaterdagochtend van 10.00- 13.00 uur

Iedere groep heeft zijn eigen werkwijze, het is voornamelijk vrij werken. Soms zijn er gastlessen van een docent/ kunstenaar met een thema of met een bepaald materiaalgebruik. De meeste mensen schilderen maar iedereen doet dat op geheel eigen wijze. Er worden vele acrylwerken, aquarellen, pentekeningen, collages en pastels gemaakt. En of het nu realistisch, surrealistisch of abstract is, alles komt voorbij. Het gaat om het plezier door het te doen. Want experimenteren met alles wat je leuk lijkt, daar leer je van. Iedereen neemt elke week het eigen werk en materiaal mee, en soms hangt het wel eens een weekje te drogen!

Er worden ook beelden van speksteen gemaakt of met klei of vilt gewerkt. Aan diversiteit geen gebrek, we vinden het juist inspirerend om andere en gemengde technieken uit te proberen en elkaar daarin te helpen en te stimuleren. Ook het sociale vinden we heel belangrijk.

Wat gebeurt er nog meer:

Er worden jaarlijks gezamenlijke tentoonstellingen georganiseerd, waarvan de kunstwerken dan door het hele gebouw te bekijken zijn. Ook doen we jaarlijks in het najaar met meerdere mensen mee aan de Kunstroute in Den Dolder.

Wil je meer over onze vereniging weten, kom dan op de donderdagmiddag langs op de Dolderseweg 167 of vraag info bij Loes via de Facebookpagina van Atelier Den Dolder: www.facebook.com/schilderatelier.dendolder