Atelier Den Dolder

In 1988 is vereniging Atelier Den Dolder opgericht door lesbevoegd kunstenaar Riet Boon. Zij trok met veel passie de kar van deze schildersgroep voor amateurkunstenaars tot 2004. Daarna droeg zij het stokje over aan Loes Scholman die met plezier het ‘vrije werken’ introduceerde, en tot op de dag van vandaag trots en dankbaar is dit te mogen doen!

In de beginjaren werkte de groep in de peuterspeelzaal naast de Sporthal de Delta aan de Dolderseweg, vandaar zijn we verhuisd naar de bovenzaal van de Maria Christina kerk, en vanaf 2011 zitten we in De Kameel, vanouds de J.F. Kennedy school/ basisschool de Kameleon, toen nog in het beheer van Meander Omnium.

Vanaf 2015 hebben we in De Kameel samen met enkele andere kunstenaarsgroepen een eigen atelierruimte tot onze beschikking. Wat een feest is het om een gezamenlijk gebouw te hebben met de overige Dolderse verenigingen en verder te bouwen met elkaar aan kunst en cultuur in Den Dolder!

Het atelier in De Kameel is een multifunctionele ruimte met veel daglicht waardoor het voor ons goed toeven is. Heel soms werken we met op de achtergrond het geluid van de muziekvereniging Dr. Engelhard, ook dat geeft een fijn saamhorigheidsgevoel, erg gezellig.

Wat doet Atelier Den Dolder zoal:

Er zijn vaste dagdelen in de week waarop we met verschillende groepen actief zijn:

  • Open atelier op maandagavond van 19.30 – 22.00 uur
  • Schilder cursussen op de woensdagochtend en -middag tussen 10.00 en 16.00 uur
  • Open atelier op donderdagmiddag van 13.30- 16.30 uur
  • Vrij werk op de zaterdagochtend van 10.00- 13.00 uur

Het ‘Open atelier’ houdt voornamelijk in: vrij werken. Soms zijn er gastlessen van een docent/ kunstenaar met een thema of met een bepaald materiaalgebruik. De meeste mensen schilderen en iedereen doet dat op geheel eigen wijze. Er wordt veel met acrylverf gewerkt, en aquarels, pentekeningen, collages en pastels gemaakt. En of het nu realistisch, surrealistisch of abstract is, alles komt voorbij. Het gaat om het plezier door het te doen. Want experimenteren met alles wat je leuk lijkt, daar leer je van. Iedereen neemt het eigen werk en materiaal mee.

Er worden ook beelden van speksteen gemaakt of met klei of vilt gewerkt. Aan diversiteit geen gebrek, we vinden het juist inspirerend om andere en gemengde technieken uit te proberen en elkaar daarin te helpen en te stimuleren. Ook het sociale vinden we heel belangrijk.

Er worden jaarlijks gezamenlijke tentoonstellingen georganiseerd, waarvan de werken dan door het hele gebouw te bekijken zijn. Ook doen we jaarlijks in het najaar met meerdere mensen mee aan de Kunstroute in Den Dolder.

Wil je meer over onze vereniging weten, kom dan op de donderdagmiddag langs op de Dolderseweg 167 of vraag info bij Loes via de Facebookpagina van Atelier Den Dolder: www.facebook.com/schilderatelier.dendolder